Beste lezer(es),

Van januari 1968 tot maart 1975 gaven wij, als Milac afdeling Gooreind, een maandelijks tijdschrift uit, dat wij GOORGALM doopten. In het begin verkochten wij de exemplaren na de missen, aan de kerk, maar het sukses was zo overweldigend, dat wij al gauw besloten om één keer per jaar van deur tot deur te gaan om jaarabonnementen op ons blaadje te verkopen aan een zeer schappelijke prijs. En ook dat werd een ongekend sukses zoals u in de Goorgalmen van toen kunt lezen. Zo ontstonden dan 7 jaargangen van Goorgalm, volledig door jeugdige vrijwilligers samengesteld, gebundeld en verspreid.

Milac was een christelijke organisatie die zich ten doel stelde het leven van onze soldaten, die toen in verplichte dienst waren, te verbeteren. Het initiatief van onze Goorgalm was dan ook om daartoe, voor onze Gooreindse soldaten, een steentje bij te dragen. Vanzelfsprekend was het voor die soldaten, die meestal in Duitsland dienst deden en vele weken van huis waren, interessant om nieuws te krijgen van hun dorp, en velen onder hen werden dan ook enthousiaste briefschrijvers naar onze redactie. Hun brieven werden in ons blaadje afgedrukt, naast tal van andere rubrieken zoals sport, verenigingsleven, nieuws van de jeugdbewegingen, kruiswoordraadsels en wetenschappelijke weetjes. Belangrijke, en veel gelezen rubrieken waren de dagklapper en de geschiedenis van Gooreind.

In het voorbije jaar heb ik alle Goorgalmen (80 in totaal, 2919 bladzijden) ingescand en zo is er dan nu een electronische versie beschikbaar. Ik dacht dat het stukje Gooreindse geschiedenis van toen op die manier beschikbaar zou zijn voor ieder die het wil inzien. Mocht u toch de papier versie willen raadplegen, dan kan dat bij de Heemkundige kring van Wuustwezel, waar een volledige set Goorgalmen ter beschikking is.

Ik hoop, samen met de andere vroegere redactieleden, op deze manier aan ieder die het wenst de mogelijkheid te bieden om wat van de Gooreindse geschiedenis van de jaren 70 te genieten.  Ik wens u alvast veel plezier bij het lezen.

Tony Verbeuren

Vernouillet, Frankrijk, 31 maart 2016.